06 november 2018

SWP? RESTLEVENSDUUR? HOE ZAT HET OOK AL WEER?

SWP? RESTLEVENSDUUR? HOE ZAT HET OOK AL WEER?

In 2017 hebben we U geinformeerd over de SWP en de restlevensduur, inmiddels bent U als eigenaar van een hijsinstallatie er in de praktijk tijdens inspecties ook mee geconfronteerd. maar Hoe zat het ook al weer? hieronder meer informatie

Geen enkele machine, dus ook een kraan en/of takel, heeft een oneindige levensduur. Door de veiligheids- en gezondheidseisen van de EG-Machinerichtlijn is daarom het elimineren van bijzondere gevaren een wettelijk vereiste. Er treedt door het gebruik veroudering op en er kan immers ook bijvoorbeeld metaalmoeheid ontstaan. Fabrikanten van takels zijn daarom verplicht om de theoretische gebruiksduur (SWP = Safe Working Period) in hun handleiding te vermelden. ze hebben deze theoretische levensduur in een z.g. FEM groep vastgelegd. Een groep staat voor het aantal uren dat een takel met zijn volle belasting mag werken. De FEM 9.755 is een norm waarmee benaderd kan worden hoeveel rekenkundige levensduur er nog over is. Fabrikanten van takels verwijzen in hun bedrijfsvoorschrift naar deze norm.

Wat betekent dit voor u?
Wij adviseren u om met behulp van de rekentool een inventarisatie te maken van de restlevensduur van uw takels en dit jaarlijks te herhalen. Met name de inschatting van de bedrijfstijd met hoge bedrijfslasten heeft een zeer grote impact op de restlevensduur.

zie op onze website meer informatie over de SWP